Szódavíz „érdekességek„” 

Szóda vagy Szikvíz

Az az élelmiszeripari termék amit /borral fröccsként, szörppel üdítőként vagy önmagában fogyasztanak/ hivatalosan SZIKVÍZNEK neveznek, népies nevén SZÓDAVÍZNEK hívnak.
Téves és rossz az a megfogalmazás és elnevezés hogy a SZÓDA vagy SZODIUM-BIKARBONÁT ugyanaz a termék lenne, mint a SZIKVÍZ – SZÓDAVÍZ.
A fent említett nevek közt csak nyelvtani, elnevezési hasonlóság van, rosszul használják és alkalmazzák.
A magyar nyelvben használt SZÓDAVÍZ az angol SODAWATER fordításából származik. A nyelv változása során az elnevezésből lemaradt a VÍZ szó kényelmi, rövidítési vagy egyszerűsítési célból ki tudja, de a SZÓDA maradt meg a mindennapi szóhasználatban.

Félreérthető elnevezés mely egy másik anyagot is jelent:

Szóda = Nátron = Nátrium = Na

Kémiailag egészen más anyagokról – termékekről van szó.

Szénsav H2CO3 (Szódavíz, Szikvíz)
Nátrium / Na Név: Natron = Szóda
Nátrium-hidrogén-karbonát NaHCO3
(szódabikarbóna, szóda-bikarbonát, nahkolit, E 500)
Nátrium-karbonát. Na2CO3
(Mosószóda, Leblanc-féle szódagyártás,
Solvay-féle szódagyártás, E 500)